FONT DE SANT PERE

Font de Sant Pere Vacarisses Fonts de Vacarisses
Font de Sant Pere

Imatge: 23 de gener de 2019
Coordenades: InstaMaps 

Molt a prop de la riera de la Torre, just a l'encreuament de la dita riera amb el carrer Fonts de Torreblanca de la urbanització de Torreblanca II, hi ha unes escales i una barana de fusta que ens fan baixar a la Font de Sant Pere.
Tot i ser una font ubicada al ben mig de la urbanització, podem observar que es troba en una baixa situació de manteniment i que, del que sabem que en temps passat va ser un raconet ben maco, actualment ha perdut el seu carisma.

El primer que trobem en baixar per les escales, és la construcció d'una caseta d'aigua amb el nom de la font i una data. Aquesta caseta la van fer els veïns per evitar filtracions al brollador, d'accions inadequades d'alguns visitants. 
La sortida de l'aigua es troba en un bancal, a un parell de metres més abaix; un tub que sobresurt d'una paret de pedra i ciment, actualment embardissada.

R. Vidal, de Vacarisses de tota la vida, ens comenta com era el lloc en temps passats. La font ha patit un gran canvi. No té res a veure la font del seu jovent amb la font que trobem ara. 
Es baixava per unes escales de pedra ubicades a la part dreta de la font i tenia dues sortides d'aigua, una d'elles més petita (d'aquesta segona, no hem trobat ni el rastre).
Era un lloc d'esbarjo amb ombra per fer un descans i parada obligatòria per beure aigua en les sortides amb bicicleta.
Els records que li venen a la ment són de quan la mare li deien que anés a buscar aigua i quedava amb les amigues per fer la xerrada mentre esperaven el torn, ja que es feien unes bones cues. Gent del poble, de Terrassa i altres llocs anaven a omplir garrafes d'aigua.
També quedaven per anar a berenar i a passar la tarda.
Recorda a un veí que vivia a prop, li deien "Tío León", que s'ocupava de netejar-la i desembossar-la cada cop que veia que pel tub sortia poca aigua.

Una veïna que ens va veure tafanejant la font, ens comentà que va començar a deteriorar-se en el moment en el qual van urbanitzar els carrers.
Un dia al matí, la dona va veure que li sortia aigua pel garatge de casa seva, després de diferents investigacions, la resolució que li van donar, va ser que havia de fer un reixat a tot el voltant del garatge per reconduir aquesta aigua cap al clavegueram.  
Es veu que en fer el forat a la carretera per passar el clavegueram, van trencar la veta, perdent així gran part de l'aigua que arribava al brollador.

Actualment, la font ha quedat en un rajolí d'aigua, el qual no hi és sempre pel que ens han dit, i que es perd entre les herbes que creixen al seu pas, fins a arribar al llit de la riera de la Torre.


Caseta d'aigua

Font de Sant Pere
 

Comentarios

  1. Font de Sant Pere quans records de la meva infantesa i adolacecia, jo tenia boxeria per aqueta font, tinc tant records bonic, ja de adulta pasat bastans anys vaig anar un dia i la vaig retrata, avui tinc la foto amb un marc i la lluexu a casa meva... Torreblanca i aquesta font amb ensenyar desde petita estima moltisim la natura.

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

Entradas populares