FONT DEL VIÀ

Font del Vià Fonts de Vacarisses
Font del Vià

Imatge: 25 de gener de 2019
Coordenades: InstaMaps 


Una de les principals raons d'ubicació de les antigues masies era tenir terres de bona qualitat pel cultiu i la disponibilitat d'obtenir aigua ben a l'abast. La masia de les Vendranes és un clar exemple de la importància d'aquesta necessitat, ubicada al costat del Torrent del Teix i amb dues fonts properes, una d'elles, la Font del Vià.

L'aigua que sorgeix d'aquesta font és canalitzada fins a la dita masia. Ens queda pendent una xerrada amb els propietaris per treure'ns dubtes i preguntes que ens queden en l'aire, de moment, només podem suposar, i la hipòtesi actual, és que aquesta font devia ser de les primeres xarxes de subministrament d'aigua de la masia.

Canalització en el camí a la Font del Vià
 
En temps passats, potser no era difícil trobar el corriol que porta a aquesta font, avui en dia, si no coneixes bé la zona, el corriol queda ben camuflat entre la vegetació que l'envolta.
    
Per arribar-hi ràpidament des del poble, ens hem de desplaçar al Coll de la Rockera i agafar el corriol que baixa cap a les Vendranes. Un cop arribem al llit del qual podia haver sigut un torrent i que, en època de pluges, podem topar-nos amb un petit passar d'aigua (segurament recull d'aigua de la muntanya), el travessem i seguim el corriol de davant fins que ens trobem amb una mica de pujada on no hi ha marcat cap pas, però si seguim un parell de metres entre els arbustos, topem amb un altre corriol cap a la dreta que ens porta a una zona molt opaca. Aquest corriol és el que ens durà sense cap pèrdua a la font.

La zona es troba en perfectes condicions de manteniment
La surgència queda amagada dins d'una estructura en forma de caseta obrada on hi ha una porta de ferro tancada amb un cadenat i el nom escrit. Uns metres més abaix, surt del terra un tub el qual sembla ser un sobreeixidor; al costat d'aquest, es veu un altre tub que baixa muntanya abaix, igual que el que veiem al principi del corriol i que deu arribar fins a la masia.

Sobreeixidor

Davant de la font, trobem una estructura molt embardissada que sembla ser una bassa. No es defineix prou bé, es troba plena de terra i vegetació. Obrint-nos pas per sota, ens topem amb una paret que ens fa intuir que sí que ho podria haver sigut.
Potser aquesta bassa es construí per poder acumular aigua per regar el que es cultivava en unes antigues feixes que es poden veure a la bora de la font.

Paret del que deu ser una bassa

 

Comentarios

  1. Efectivament! Aquesta canonada de plom és la que actualment encara porta l'aigua a les Vendranes. Per aquest motiu als masovers de cap setmana de Terrassa que actualment l'habiten no els fa gaire gràcia que la gent la visiti. Però, afortunadament no es poden posar tanques al bosc.

    Una salutació!

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

Entradas populares