FONT DE L'ORPINA

Font de l'Orpina


Imatge: 8 de Octubre de 2017
Coordenades: InstaMaps

Clàssica i carismàtica per excel·lència. La Font de l'Orpina és la font més coneguda dels vacarissencs i vacarissenques. 

D'accessos hi ha varis, però el més fàcil és des de Can Serra; agafem camí en direcció col·legi de la Font Orpina. Al final de l'espai d'aparcaments de sorra, girem a la nostra esquerra i agafem, de pujada, el camí/carrer Font de l'Orpina. Passem el túnel de la vía del tren que dóna pas, en sentit contrari a la nostra marxa, al torrent de la Creu de la Marcina. Petita pujada i, a la nostra esquerra, veiem l'espai de lleure de la Font de l'Orpina.

L'accés a la font, s'intueix fàcilment, en una endinsada condicionada amb unes escales de fusta, que fan baixada.

És una font d'aigua, no potabilitzada. Això no obstant, l'espai d'esbarjo on s'ubica, els constants excursionistes que fan parada en ella i el seguit, encara, de persones que omplen garrafes d'aigua, et fa un bon apunt de la importància d'aquesta.

Actualment hi ha un petit altar porxat, que sobresurt del conjunt arranjat de la font, que van construir per fer aplecs veïns de Can Serra. 

La font va ser també un referent pels pobles propers. Veïns de Terrassa, Olesa i Viladecavalls, omplinen garrafes d'aigua per consum,sobint. La seva aigua era molt ben considerada pel ronyó.

Curiositat: Orpina vs Urpina. Encara, en alguns documents i/o cartografies, trobem la font escrita com a Urpina. És un trist record del Franquisme que va prohibir l'ús del català a l'administració pública, escola, mitjans de comunicació, etc., Generalment, es van canviar els noms de les localitats per castellanitzar-lo. D'ací aquesta "o" neutre que es va passar a escriures amb "u".

Comentarios

Entradas populares