FONT DE LA SAIOLA

Font de la Saiola Vacarisses
Font de la Saiola

Imatge: 29 d' Abril de 2018 (ratllava a dojo)
Coordenades: InstaMaps 


Aquesta font està ubicada dins dels límits de la Serra de l'Obac, relativament propera a la Masia de la Calsina.

La Font de la Saiola és una font molt coneguda a Vacarisses. En temps no molt passat,  i quan ella ha volgut ratllar, era tradició dels vacarissencs i vacarissenques d'anar a veure el seu espectacle en actiu. Un bullir d'aigua que mena de la terra i a borbolls. 

És una font molt mimada per molts geòlegs, què han desenvolupat importants i interessants tesines envers ella.

És una surgència temporal, que pot estar latent i eixuta durant mesos, inclús anys, però quan plou amb gana, aquesta fa presencia a dojo. 

Però també és una curiosa font penetrable.  El seu component interior, com en  gran part de l'extensió del massís del Parc Natural de Sant Llorenç i Serra de l'Obac, és la pedra calcaria. Amb el temps, l'aigua i l'aire ha produït efectes de dissolució (denominats efectes càrstics), el que vindrien a ser, formació de coves i simes.

Aquest procés d'erosió de la roca es produeix a l'exterior, però també a l'interior subterrani. Dóna't lloc a un seguit de fenòmens hidràulics interiors. D'ací trobem una circulació d'aigua superficial molt escassa, però un seguit de moviments d'aigua subterraneas constants. En temps de pluges constants, aquests rius es desborden i l'efecte són aquestes curioses fonts sorpresa.


Comentarios

Entradas populares