FONT D'EN GORDI

Font Gordi Vacarisses
Font d'en Gordi (nucli urbà)

Imatge: 13 Juliol de 2018
Coordenades: InstaMaps


La font d'en Gordi és una font "nova", potabilitzada i d'accionament amb aixeta tipus polsador. Els darrers arranjaments són dels anys 1896 i 1897.

Es posiciona al nucli urbà del poble, de camí al cementiri.  La seva construcció originaria, va ser per donar servei als veïns que encara no disposaven d'aigua a casa.

Però la història curiosa d'aquesta font, que pot passar per qualsevol font de parc urbà, està en el seu nom.  La font d'en Gordi és en memòria a un personatge de primers del s. XVIII, en Francesc Guàrdia (també dit Francesc Gordi). On Gordi és una deformació oral del cognom Guàrdia.

F. Gordi vivia a mas Còdol, també anomenat mas Guàrdia. Casa pagès, ubicada aprop de la rectoria i amb dret a fer ús de l'era del Castell de Vacarisses.
Aquest senyor va parcel·lar la seva heretat i terrenys i els va vendre. Però devia ser una persona força estimada, ja que a part de vendre aquests terrenys, va ajudar i facilitar el material constructiu als nous veïns, donan't orígen al primer sentit de "nucli" a Vacarisses.

Amb aquest mateix nom,  va ser originaria una primera Font d'en Gordi, que segurament formaria part dels seus terrenys originaris. Aquesta primera està desapareguda, però la seva història s'ha mantingut amb la nova ubicació i l'antic nom.

Comentarios

Entradas populares