FONT LA FONTETA

 

Font la Fonteta, Fonts de Vacarisses
Font la Fonteta


Imatge: 19 setembre 2020
Coordenades: InstaMaps


Vet aquí una curiosa font ben amagada al mig de Vacarisses que, de ben segur, més d'un infant se l'ha quedat com un petit racó secret de jocs.
 
El que ara és el parc infantil de la plaça del Virrei Amat, molts anys enrere va ser una bassa, dita la Bassa del Castell. 
Els habitants de Vacarisses hi anaven a recollir aigua per rentar la roba i també hi portaven els animals del poble perquè hi beguessin. Tenia fama de ser un naixement d'aigua de bona qualitat.
Aquesta bassa va ser tapada rondant la meitat del segle passat per evitar les males olors i la proliferació d'insectes que es produïa amb l'estancament de l'aigua. A conseqüència, aquesta va buscar una altra sortida, la va trobar a la paret, a un metre d'alçada aproximadament i així, és produir el naixement d'aquesta font, la Fonteta. 
Es va col·locar un tub, que encara podem veure i una petita pica que ha desaparegut amb les remodelacions de la plaça.
 
La font queda a mà dreta tot entrant a la plaça, amagada entre la paret i els arbustos decoratius que hi ha a la jardinera. A la capçalera de la font, es pot observar un gravat que no s'arriba a comprendre gaire bé, el que sembla una Ñ està del revés i sembla que després sigui una doble L o potser una O a la que la ratlla de baix li va quedar llarga. Així que intuïm que potser volien posar "AÑO 1860". Com a data no quadra gens amb el seu naixement, potser hem de separar a 1.8.60 o potser té a veure amb la construcció de la bassa. Agrairem qualsevol aclariment al respecte.

La font ja no brolla des de fa molts anys, així i tot, en èpoques de pluges abundants, com per exemple les de la Glòria del 2020, encara es pot veure un regalim d'aigua que brolla de la font. Sembla que l'antic naixement d'aigua vol seguir recordant que, aquell lloc, era seu.

Un veí de Vacarisses ens fa saber que hi havia un escrit que deia:

"Font que si no raja no beus"



 


Comentarios

Entradas populares