FONT DEL ROURE MONJO



Font del Roure Monjo, Vacarisses
Font del Roure Monjo. Foto: Eduard Martínez (Edutrens)


Imatge: 3 Maig 2020

Coordenades: InstaMaps 

Aquesta font queda amagada a l'obaga nord de Vacarisses entre la Carena del Teix i la Carena des Roure Monjo. Es troba tocant el Torrent del Teix, el qual fa camí cap a les Vendranes, on poc després, desemboca en el Torrent dels Oms
Una possible teoria de la provinença del seu nom pot ser la  derivació de l'etimologia del llatí monǎchus, que prové del grec antic μovaxóς, (monakhós, el qual significa "solitari"), la Font del Roure Solitari.
Fa pensar que temps enrere, a la carena, potser només hi havia un arbre d'aquesta varietat entre els pins i les alzines característics de la zona, o potser, destacava del conjunt.

La font és
custodiada per dos bancs de pedra, un a cada costat. El raconet està ben net de bardisses i plantes, possiblement algú té cura que la font no quedi perduda en mig del sotabosc.
 
Una pedra gran i plana fa de tapa del dipòsit obrat que queda darrere dels bancs.
Podem veure el que sembla un sobreeixidor fet de pedres a mà esquerra mirant cap a la font, sota el banc, tocant el torrent. 
És molt probable que aquesta font fos bastant cabalosa en els seus inicis i entre aquesta opció i la del tub de plom superior amb la mateixa funció, s'aconseguís evitar els possibles desbordaments en èpoques de pluges. 
En l'actualitat, el seu cabal no és gaire abundant, la poca aigua que entra al dipòsit, s'escapoleix pel forat que ha fet l'erosió de l'aigua, per aquest motiu, no arriba a omplir-se. L'única manera de veure rajar aigua per on toca, és precisament en aquestes èpoques de pluja.
 
Un bon accés per arribar-hi i el menys complicat d'explicar, és tot baixant pel vessant oest de la urbanització dels Caus, agafant el camí de terra que comença al carrer Roure Monjo. A pocs centenars de metres, seguirem pel camí que gira a la dreta i quan el camí fa un revolt pronunciat cap a l'esquerra, tot just al mig de la corba i a mà dreta, ens ficarem pel corriol que s'encamina cap al bosc. A pocs metres de ficar-nos-hi, una bifurcació cap a l'esquerra, ens fa baixar al torrent. Al nostre costat dret, podrem veure la font. 

Bancs i font. Foto:Foto: Eduard Martínez (Edutrens)


Font del Roure Monjo, Vacarisses
Sobreeixidor sota el banc





  

Comentarios

Entradas populares